Wat we doen


Als professionele fotograaf en zzp’er sta je er in de meeste gevallen alleen voor. Het vak vergt veel aandacht voor creatieve ontplooiing en ook je rol als ondernemer vraagt om heel wat inspanning. In de huidige markt, die onderhevig is aan enorme veranderingen en waar tarieven onder druk staan, is het van het grootste belang om een organisatie achter je te hebben staan.

Alle leden van PANL zijn automatisch lid van de FotografenFederatie. De FotografenFederatie is het overkoepelend orgaan van de zeven beroepsverenigingen van professionele fotografen, NVF, BFN, Gkf, PANL, NVMAC en Master Photographers Network. Samen verenigen zij ruim 3000 fotografen.

PANL heeft, samen met de zes andere verenigingen, het besluit genomen dat het tijd wordt voor één grote belangenorganisatie van professionele fotografen. De veranderende marktomstandigheden, de snelle ontwikkeling door de digitalisering, misbruik van auteursrechtelijke zaken en de noodzaak van de belangenbehartiging van zelfstandigen, dwingen de verenigingen tot samenwerking en bundeling van krachten. Samen staan we immers sterker en is de slagkracht groter. Het streven is dat er omstreeks 1 februari volgend jaar een plan ligt.

Hier alvast een kort overzicht wat PANL en de FotografenFederatie jou kunnen aanbieden:

 

Sign up

Creatieve ondersteuning

Portfolio plaatsen op website PANL
Alle PANL leden (m.u.v. de studentleden) kunnen 20 beelden plaatsen op de portfolio-page van de website. Opdrachtgevers vinden hier veel geschikte fotografen voor hun projecten en hebben veel fotografen hier opdrachten verworven.

De Donkere Kamer / pitch je fotoproject
In De Donkere Kamer staat de fotografie van nu centraal. De avond bestaat uit korte interviews en presentaties, actuele discussies over fotografie en aandacht voor interessante evenementen en tentoonstellingen. Een vast onderdeel van De Donkere Kamer Rotterdam is de pitch. Drie fotografen krijgen de kans om via het principe van crowdfunding geld te verzamelen voor hun fotoproject.

Fotokroniek
Fotokroniek is een programma waarbij op een bijzonder, leerzame manier aandacht besteed wordt aan de geschiedenis en ontwikkeling van de fotografie. Van een geschiedenisles in de vorm van een lezing tot een actieve workshop van (internationale) topfotografen in intieme setting: de vorm past zich aan aan de inhoud maar het opdoen van kennis en ontwikkeling van vaardigheden staan altijd centraal. Fotokroniek komt tot stand door middel van een samenwerking tussen Pakhuis de Zwijger, FotografenFederatie en PhotoQ.

Shoot Amsterdam
Shoot A'DAM is een informatief, inspirerend, interactief gratis 1-daags evenement voor de fotografie professionals. Het event wordt gehost door de topmerken broncolor (via Transcontinenta.nl) en Hasselblad (via Pro-Spirit.eu) met medewerking van diverse event partners.

Vroaam
VROAAM! is de jaarlijkse landelijke carrière dag voor ontwerpers, fotografen en andere creatieven georganiseerd door de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers en de Fotografen Federatie. Op VROAAM! vind je als startende of meer ervaren creatief of als student alles en iedereen die maar van enig belang kan zijn voor je carrière. Op het programma staan onder meer creative coaching en open portfoliobesprekingen door ruim honderd beroemde creatieven, zakelijk speedadvies en een uitgebreide informatiemarkt. Het podiumprogramma bevat workshops en presentaties, bomvol innovatie en inspiratie.

Fotoweek
Een week lang staat elk jaar heel Nederland in het teken van fotografie. Er valt van alles te beleven voor iedereen die van foto’s en fotograferen houdt. Samen met fotografen (professionals en amateurs), fotoclubs, musea, fotowinkels, bibliotheken en boekhandels worden activiteiten in het hele land georganiseerd.

SO 2013
PANL is de initiator van SO 2013, de nieuwe fotografiewedstrijd die voortkomt uit de PANL Awards. Aan de inzenders wordt gevraagd om met vijf tot twaalf beelden hun persoonlijke visie te geven op hun werk van het afgelopen jaar. Dit kan een mix zijn van vrij werk en werk gemaakt in opdracht, series en losse foto’s. Maar het kan ook een enkele serie zijn. Waar het om gaat is dat de inzending van een eigentijdse beeldopvatting getuigt.
Kijk voor meer informatie op: www.so2013.nl

 

Juridische ondersteuning

Lid van de juridische dienst van de FotografenFederatie Alle PANL-leden (m.i.v. studentleden) zijn automatisch lid van de  juridische dienst van de FotografenFederatie. Deze biedt eerstelijns advies op het gebied van auteursrechtelijke vragen en juridische conflicten, maar geeft ook advies over contracten.

Het eerstelijns advies is gratis. Het is er op gericht de fotograaf zo te helpen dat hij/zij het probleem zelf op kan lossen.

Tweedelijns advies. Mocht het probleem moeilijk oplosbaar zijn dan kun je overwegen de zaak uit handen te geven. Als  lid kun je tegen een zeer scherp tarief een advocaat inschakelen.

Zakelijke ondersteuning

Automatisch lid van de FotografenFederatie
De FotografenFederatie zet zich in voor de positieverbetering van professionele fotografen in het algemeen en de zakelijke, maatschappelijke en culturele belangen van fotografen in het bijzonder en werkt aan het sterk houden van het imago van de beroepsgroep.

FF-perskaart
PANL leden (m.u.v. Studentleden) kunnen een gratis perskaart aanvragen die door de FotografenFederatie wordt uitgegeven. De kaart geeft je gratis toegang tot veel evenementen, musea, bijeenkomsten en lezingen in de hele wereld. Dit kan je veel voordeel opleveren.

Straatboekje
Bij de FotografenFederatie kwamen veel vragen binnen over waar je tegen aan kunt lopen als je op straat fotografeert. Veel mensen roepen maar wat over het portretrecht, of de ‘privacy wet’. Zelfs agenten weten soms niet hoe het precies zit. Maar weet jij het wel? Dit boekje leidt je door de meest praktische en essentiële vragen heen.

De 10 geboden
Bij opdrachtgevers bestaat er vaak onduidelijkheid over auteursrecht. Het is een goede zaak om zelf duidelijk te maken welke wettelijke verplichtingen vastliggen. De FotografenFederatie heeft met een simpel kaartje de 10 belangrijkste afspraken onder elkaar gezet.

Kenniscentrum Fotografen ondernemen
Fotografenondernemen.nl is een platform waar kennis en ervaring wordt gedeeld, waar nieuwe ontwikkelingen worden besproken, waar oplossingen worden bedacht. Een plaats waar fotografen de inspiratie en het advies kunnen vinden, die hen helpen om hun dromen te blijven verwezenlijken.

Algemene voorwaarden, Quitclaim, Inbreukbrief, Model release, en andere voorbeeldbrieven.
Op de website van fotografen Ondernemen staat onder hoofdstuk 8 allerlei documenten die ja als FF-lid kunt gebruiken.  

Fotografen auteursrecht
Door de digitalisering en ontwikkelingen in de media is er veel veranderd. Het denken over auteursrecht verandert en het auteursrecht staat soms onder druk. Met fotografenauteursrecht.nl willen we fotografen helpen om hun kennis over auteursrecht te verbeteren en de nieuwe mogelijkheden optimaal te benutten.

Ondernemersdagen
De FotografenFederatie organiseert speciaal voor fotografen een ontwikkeld trainingsprogramma om het ondernemerschap leuker en succesvoller te maken. Denk daarbij aan verkooptechnieken, assertiviteitstraining, hoe bepaal je je tarief en hoe onderhandel je.

Incasseren vorderingen bij Graydon
Omdat je als PANL-lid automatisch lid bent van de FotografenFederatie, kun je gebruik maken van de diensten van incasso bureau Graydon. Heb je te maken met klanten die slecht betalen dan kun je je facturen door Graydon laten incasseren tegen een zeer voordelig tarief. Bovendien hoef je het dan niet zelf te doen.

Netwerkbijeenkomsten
Deze bijeenkomsten zijn gericht op het ontmoeten van je collega’s zodat je je collega’s of opdrachtgevers kan ontmoeten, kan praten over je vak en kennis kan delen. PANL doet dit in de vorm van “Het Lab”. Een initiatief vanuit de leden zelf.

 

Lidmaatschap

Alle studenten aan een fulltime fotografieopleiding ontvangen korting. Ben je geen fotograaf maar wil je PANL wel steunen dan kan je ‘Vriend van de vereniging’ worden.

-     PANL lid € 240,- per jaar excl. 21% BTW.
-     Studentenleden € 80,- per jaar excl. 21% BTW.
-     Vrienden van vereniging € 150,- per jaar excl. 21% BTW.

Sign up Terms & Conditions