GKf presenteert… Teun Hocks en Ruud van Empel

Overig nieuws
Medium

Twee wereldwijd bekende kunstenaars zitten ditmaal aan de GKf-tafel bij Andrea van Pol.

In een tijd waarin de fotografie en de kunstwereld schijnbaar in een existentiële crisis verkeren, weten zij zich al vele jaren perfect te handhaven. In een openhartig interview vertellen Teun Hocks en Ruud van Empel over hun werk als kunstenaars, werkend met het medium fotografie.

Teun Hocks
Het werk van Teun Hocks (Leiden, 1947) wordt gekenmerkt door vakmanschap, een scherp gevoel voor verhaal en een vleugje komedie. Hocks is zowel de acteur in, als de maker van tragikomische werelden die hij toont op grootschalige handgeschilderde foto’s. In zijn scènes speelt hij zelf de rol van een man van middelbare leeftijd die wordt geconfronteerd met surrealistische situaties. Hocks kiest doelbewust tijdloze werelden, duidelijk en universeel in hun waarde. Deze tijdloosheid wordt weerspiegeld in de manier waarop deze werken tot stand zijn gebracht. Na het proces van het creëren van een achtergrond met verf en rekwisieten neemt hij zijn plaats in het decor. Vervolgens vangt hij de scène in een zwart-wit foto. Deze foto wordt in de donkere kamer groot afgedrukt en handmatig ingekleurd. Het resultaat is zowel theatraal als visueel duidelijk. Zijn werk nodigt uit tot het verzinnen van een verhaal, over wat er aan de foto is vooraf gegaan en wat erna zal gebeuren.

Nog t/m 10 augustus 2014: te zien in groepstentoonstelling in Het Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch.

Ruud van Empel
Ruud van Empel (Breda, 1958) maakt opzienbarende digitale fotocollages middels een zelf ontwikkelde techniek. We zien mensen - vaak kinderen - en landschappen in een sfeer van onschuld en kwetsbaarheid. Ook schoonheid en identiteit zijn belangrijke thema’s in zijn werk. Het zijn door hemzelf geconstrueerde wonderlijke werelden, opgebouwd uit honderden losse onderdelen. Eerst maakt Van Empel potloodschetsen van de scene die hij voor ogen heeft, daarna fotografeert hij modellen in zijn atelier. Met al het materiaal ontwerpt hij vervolgens achter de computer, met de grootste zorgvuldigheid, geheel nieuwe voorstellingen. Details van de oorspronkelijke modellen zien we alleen versnipperd terug.

De werken van Van Empel lijken op het eerste gezicht gewoon mooie foto’s, maar als je goed kijkt zie je dat er veel meer aan de hand is. Je merkt het achterliggende concept van Van Empel's van oprechte bezorgdheid over hoe verwarrend de werkelijkheid kan zijn.

Nog t/m 8 juni 2014: te zien in solotentoonstelling in Het Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch.

De avond staat onder de bezielende leiding van Andrea van Pol. Zij heeft een rijke staat van dienst als presentator/programmamaker, recentelijk o.a. Avro’s Kunstuur en De slag om Nederland (VPRO) en is sinds jaren het gezicht van de GKf-avonden.


Donderdag 12 juni 2014,
Aanvang programma 20:00
Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam
Toegang gratis, iedereen welkom
Reserveren via: Pakhuis de Zwijger
Meer informatie via: info@gkf-fotografen.nl

Mede mogelijk gemaakt door de Fotografenfederatie